Hoe kan Ayurveda helpen bij (Summer) Anxiety?

In ’s werelds oudste gezondheidsleer ayurveda vind je voor talloze mentale en fysieke klachten kruiden en self-care tools. Zo ook voor SAD, anxiety en stress. Ayurvedisch therapeut en psycholoog Taylie Hu praat je bij.

In de maatschappij waarin we nu leven, raken we makkelijk overprikkeld door de snelheid en de druk die we onszelf opleggen. We raken daardoor snel uit balans. De focus is vaak naar buiten gericht, waardoor we niet meer in contact staan met onszelf. Het is daarom belangrijk dat we de verbinding met ons lichaam weer gaan voelen, en zo met beide benen stevig in de grond kunnen staan. Voordat ik verschillende ayurvedische kruiden die je kunnen helpen kalmeren bespreek, eerst de zelfzorgmethoden die je nu meteen al kan toepassen.

Drie ayurvedische zelfzorgmethoden:

1. Onderzoek obsessief gedrag bij jezelf. Ben je constant bezig met anderen, voeding, beweging, uiterlijk? Heb je verslavingsgevoelige copingsmechanismen? We hebben allemaal te maken met emoties, en de één gaat daar beter mee om dan de ander. Sommige copingsmechanismes dienen je, terwijl andere mechanismen je op de lange termijn nog zieker maken dan dat je nu al misschien bent (mentaal/lichamelijk). Onderzoek hoe je reageert op bepaalde prikkels, noteer in een logboek je gedrag en gedachtes. Je herkent op den duur patronen, en als deze helder worden, kan je bewuste keuzes gaan maken hoe je het anders wilt gaan doen.

2. Vertraag en raak jezelf aan. Pasgeboren baby’s die niet aangeraakt worden na de geboorte kunnen hechtingsproblemen ontwikkelen. Wij als volwassenen, hebben aanraking nog steeds op dagelijks basis nodig. Een warme trui op koude winterdagen geeft comfort, geborgenheid. Wees die warme trui voor jezelf. Geef jezelf een dikke knuffel, raak jezelf aan, bewust en liefdevol. Binnen de Ayurveda geven we mensen die veel spanning hebben, gestresst zijn en veelal in hun hoofd leven warme oliemassages. Deze abhyanga-massage brengt je lichaam en geest tot rust, helpt je gronden en weer terug in je lichaam komen. Hier vind je een aantal heerlijke ayurvedische oliën die jij kan gebruiken om jezelf te masseren.

3. Voed je innerlijke kind met de behoeftes waar je naar verlangt. We hebben niet allemaal een fijne jeugd gehad, terwijl onze ouders misschien wel geprobeerd hebben om de liefde te geven die ze konden geven. Wat heb je gemist in jouw kindertijd, wat ben je tekort gekomen? Als we daar niet bewust van zijn, blijven we de leegte opvullen met externe middelen.

En dan nu de ayurvedische kruiden die jouw proces kunnen ondersteunen, naar meer kalmte en vertrouwen. Belangrijk om hier bij te vermelden is dat het verstandig is om een ayurvedisch practictioner te consulteren over de kruiden die jou specifiek kunnen helpen. In de ayurveda is er geen sprake van one size fits all.

Brahmi: goed voor alle mentale problemen. Het zorgt voor zelfinzicht en helpt bij innerlijke focus, stimuleert bewustwording, heeft een goede werking op het cognitieve vermogen en vergroot het probleem-oplossende capaciteit van je brein. Innemen met water zorgt voor meer focus, innemen met warme melk zorgt voor ontspanning. Wordt veelal gegeven bij burn-out.

Ashwaganda: een anti stress kruid, dat het lichaam kracht en energie geeft. Innemen met warme melk werkt slaapverwekkend en kalmerend. Innemen met warm water zorgt voor meer energie. Het is dus belangrijk om te weten bij ayurvedische kruiden met wat en wanneer je het in moet nemen voor het juiste effect.

Shatavari: een kruid dat bekend staat voor het balanceren van vrouwelijke hormonen. Als jij een vrouw bent met hormoonklachten en stress ervaart, dan is shatavari een goede keus voor jou.

Shankapushpi samen met Jatamansi: een kruidencomplex dat kalmerend werkt bij angsten.

Valeriaan: een kruid dat je tot rust brengt en in slaap helpt vallen. Daarnaast verlaagt het ook de bloeddruk.

Haritake: ook wel ‘mother’ genoemd, ‘it comforts the child’. Een kruid dat angsten helpt verminderen, maar daarnaast ook een reinigende werking doordat het de verschillende kanalen van het lichaam reinigt. Gebruik haritake niet langer dan drie maanden achter elkaar.

Dashmool: helpt het zenuwstelsel kalmeren en een go-to kruid bij pijn en ontstekingen. Dashmool helpt daarnaast de vrouwelijke hormonen in balans te brengen.

Cerebrex: een van de beste kruiden tegen angststoornissen, in combinatie met mahartarpak een topduo voor zowel angst als de spijsvertering. Cerebrex in combinatie met muktapishpi kan fijn zijn als je de neiging hebt veel te piekeren en obsessieve gedachten hebt.

Yoginex: helpt met slaapproblemen. Ervaar je veel stress, dan heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van je slaap. Yoginex wordt vaak gebruikt bij onrust, angst, pijn en slaap-issues. Benader voor de veiligheid altijd een ayurvedisch practictioner als je ayurvedische kruiden wilt toepassen voor je klachten. De zelfzorg-tips kan je wel gelijk toepassen.”

Taylie Hu, psycholoog en Ayurvedische therapeut, oprichtster van Conscious Mudi. Ben je geïnteresseerd geraakt in hoe ayurveda je kan helpen bij angsten? Ga dan naar haar website of volg Taylie op instagram: @consciousmudi.

Geef een antwoord