Microdosen met truffels & CBD: mijn ervaring

CBD-olie en microdosing met truffels: LIFE of één keer en nooit meer?

Let’s find out..

Door Shinta Lempers 

Truffels en CBD hebben veel gemeen. Beide zijn natuurlijk, medicinaal en 100% legaal. De meeste mensen microdosen om mental health redenen, zoals anxiety, depressie, PTSD, bipolaire stoornis, ADD/ADHD, verslaving of chronische pijn. Een andere veelvoorkomende reden waarom mensen microdosen is voor meer creativiteit en focus. Zo ervaren veel mensen dat ze nieuwe verbanden leggen door het microdosen. Ook vermindert het voor hen de ruis in het hoofd en maakt het zelfs een ‘flow-state’ mogelijk, waarbij ze zo erg opgaan in een activiteit dat ze geen besef van tijd meer hebben. CBD wordt ook veel gebruikt bij anxiety, stress, chronische pijn gebrek aan focus en creativiteit maar ook om het immuunsysteem in balans te brengen en ontstekingen te verminderen. Recentelijk microdosen steeds meer vrouwen in het Westen om te dealen met PMS en PMDD; ongemakken waar CBD ook erg goed bij kan helpen.

Toen Eva van Return to the Sun mij benaderde om samen te werken, was ik gelijk enthousiast. Wel wilde ik eerst zelf een tijdje ervaren hoe het is om te microdosen in combi met CBD. Spoiler: mijn leven stond even helemaal op z’n kop. Lees verder als je benieuwd bent naar mijn ervaring van twee maanden microdosen.

Microdosen
Psychedelica microdosen is geen nieuwe practice. Al sinds de mensheid paddenstoelen consumeert, nemen mensen microdoseringen. De term komt evenwel voor ‘t eerst voor in het boek The Psychedelic Explorer’s Guide van onderzoeker James Fadiman, dat in 2011 wordt uitgebracht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een cultureel fenomeen. In tegenstelling tot een hele dosis, hoort een microdosering nauwelijks waarneembare effecten te geven. Je gaat er niet van hallucineren, dus.


Chronische stress

Ik heb chronisch last van stress. Het constante gevoel van me opgejaagd voelen, spanning in m’n lijf en oppervlakkige ademhaling. Ik voel het in m’n kaken die altijd gespannen zijn, mijn rug die ik als een rugzak vol stenen meezeul en in mijn droge mond. Ook heb ik een druk hoofd.

CBD helpt, ik voel letterlijk meer kalmte in mijn lichaam als ik de druppels neem, maar ik geloof in een holistische benadering van gezondheid en ik sta daarom altijd open voor verschillende methoden. Daarnaast liggen de oorzaken van mijn stress zitten heel diep, daar is heavy work voor nodig. Patroonverandering, if you will.

Patronen doorbreken op een diep onbewust level is dan ook mijn doel als ik begin met de kuur Sclerotia truffels, die in porties van 100 mg verpakt zitten in doosjes die te mooi zijn om weg te gooien. Bij mijn bestelling zit ook een klein weegschaaltje. Als notoire plantmedicijnlover heb ik die uiteraard al in huis, maar ik vind het erg prettig dat Return to the Sun er eentje bij doet. Zo hoef je zelf niet een shady smartshop naar binnen om er eentje te kopen.

De eerste week
Eva raadt me aan de truffels om de dag te nemen, en dan eerst te beginnen met een lage dosis (50 mg), om vervolgens
steeds de dosis iets te verhogen, zodat ik mijn sweet spot vind. Eigenlijk precies wat beginners ook aanraad met CBD. Ik lees haar advies te laat, ik staar op dat moment al naar het eerste lege vakje.

Ik schiet niet in paniek, want ik heb al vaak grote porties truffels gehad (10-15 gram – een microdosering is 1/20 tot 1/10 van een hele dosis). Ik merk na een half uurtje dat ik me een beetje vaag voel en mijn maag voelt ietwat onstuimig. Ik verlaag de dagen erna de dosis iets naar 75 mg. Dit blijkt mijn sweet spot, maar na een paar weken voel ik me ook top bij een heel vakje van 100 mg dus hou ik dat aan. Zowel de truffels als de CBD neem ik op een intuïtief (slordig) schema. Soms vergeet ik de truffels te nemen, dan weer neem ik ze twee dagen achter elkaar.

Merkbare effecten
Meteen de eerste dagen merk ik al verschil in mijn gemoedstoestand. Ik voelde me kalmer, minder opgejaagd. Een ander heel subtiel effect is dat ik in mijn werk meer heldere inzichten krijg. Dingen die moeilijk en zwaar leken, of waar ik even geen oplossing voor zag, worden ineens behapbaarder. Dat merk ik thuis ook. Ik ga declutteren en ik vind creatieve oplossingen voor rommelige hoekjes en lades, waar ik voorheen gewoonweg echt niet zag wat er moest gebeuren.


Wetten en wetenschap
De truffel is het zusje van de paddenstoel. Truffels groeien onder grond, paddo’s boven de grond. Paddo’s en truffels zijn beide onderdelen van schimmels waarin de stof psilocybine of psilocine in zit. Geheel in de lijn van onze onlogische wietregelgeving zijn paddo’s in Nederland illegaal, en truffels legaal.

Op het platform doubleblindmag.com staat enorm veel science-backed, rigoureus gefactcheckte info afkomstig van experts en onafhankelijke journalisten. Psilocybine kan een veilig en fijn alternatief bieden omdat het, net als farmaceutische medicijnen – interacteert met het serotoninesysteem. Psilocybine bindt zich aan de serotine-receptoren die een boost in je brein geven. Het resultaat: een stabielere, betere mood, meer uithoudingsvermogen, verbeterde nachtrust en algeheel gevoel van de soft-life libie.

Het subtiele effect kan al merkbaar zijn binnen dertig minuten en vereist geen streng dagelijks schema of wenperiode zoals antidepressiva. Ook werkt het niet lichamelijk verslavend en zijn er praktisch geen vervelende bijwerkingen bekend. CBD en cannabis interacteren ook met serotonine-receptoren. Daarnaast werkt CBD in op ons endocannabinoïdensysteem, een gigantisch lichaamseigen systeem dat pas in de jaren 90 ontdekt is en bepalend is voor onze mood, nachtrust, eetlust en nog veel meer. De Westerse wetenschap focust niet op dit systeem, maar op neurotransmitters en medicijnen die deze stofjes stimuleren of juist onderdrukken. CBD pakt nooit één neurotransmitter aan, maar harmoniseert het geheel. Dit zorgt ervoor dat je geen bijwerkingen ervaart.

 

 

Little miss ALL THE FEELS
Na verloop van tijd worden de effecten bij mij minder voelbaar aan de oppervlakte, maar ondergronds gebeurt er ondertussen een hoop. Dat wordt na ongeveer een maand microdosen duidelijk. Ik was met de truffeltherapie begonnen om stress, maar ik merk na verloop van tijd vooral emotioneel enorme veranderingen. Dat zit zo: ik ben altijd een enorme controle-freak geweest. Deels onbewust heb ik een enorme muur om me heen, waarmee ik me verdedig tegen afwijzing. Daarom heb ik ook moeite met sorry zeggen in mijn relatie: sorry zeggen betekent namelijk dat ik niet perfect ben, en dat betekent controleverlies en bevestiging dat ik waardeloos / niet goed genoeg ben. Dit bepaalt ook wat voor een moeder ben: ongeduldig, minder zacht dan ik zou willen zijn, iemand die altijd de regie wilt.

Ik zag deze mechanismen altijd wel, maar dan vooral op rationeel niveau. Ik schrijf het volledig aan de psilocybine toe dat ik mijn patronen en copingmechanismen sinds kort beter herken en, belangrijk: kan doorvoelen. Dit proces is overweldigend en onbekend voor me. Ik ervaar letterlijk dat ik ‘openbreek’, en kan me steeds iets beter kwetsbaar opstellen. Ik heb in oktober heel veel gereflecteerd, gehuild, geschreven, gevoeld en gepraat. Die muur waar zelfs ik niet doorheen kon, brokkelt af. Lichamelijk is het meest opvallende dat ik sinds die doorbraken ineens veel meer voel in mijn buik. Het is alsof ik daar al decennia lang succesvol de controle vasthield en dit nu loskwam. Knopen in mijn maag, omdat ze er nu mogen zijn.

Natuurlijk is het onmogelijk te achterhalen in hoeverre de truffels daadwerkelijk een rol gespeeld hebben in mijn gemoedsveranderingen. Dat zullen we ook nooit weten, maar het gegeven dat mijn ervaring rijmt met die van talloze truffelgebruikers zonder dat ik daar kennis van genomen had, zegt wel iets.

Microdosing kan er inderdaad voor zorgen dat je meer in touch komt met je emoties. DoubleBlind magazine schrijft dat veel mensen rapporteren dat microdosen emoties kan uitvergroten en aanwezigheid in het moment en de gevoelens daarbij kan vergroten, zowel de positieve als de negatieve. Microdosing wordt in dit kader vaak vergeleken met cannabis. beide kunnen bij iedereen anders vallen, beide kunnen zowel lifesavers zijn of paniekzaaiers. Het hangt enorm af van iemands mindset en de setting. Voor mij voelt het alsof ik ‘beter bij mijn gevoelens kan’.


Microdosing mama

De voornaamste reden dat vrouwen wereldwijd microdosen is voor hun mental health. Ze nemen de truffels om uit hun postpartum-depressie te komen, of om te dealen met mental load, emotionele triggers, trauma, hormonale klachten en stress.

De kuur heeft voor mij als individu een hoop in gang gezet, maar ook voor mij als moeder. Het helpt mij met patroonherkenning, en dat heeft ook effect op de gezinsdynamiek. Sinds ik de truffels microdose, krijg ik meer heldere inzichten op de manier waarop ik interacteer met mijn dochters. Het is alsof ik iets vaker uit het plaatje van mij als moeder kan stappen en kan zien wat de hell ik aan het doen ben. Zo herken ik nu beter in het moment of ik reageer vanuit trauma / copingsmechanismen of niet. Of ik mijn ouders gedrag en woorden herhaal of vanuit mij komen. Omdat ik die extra spiegel nu bij me draag, kan ik die patronen ook doorbreken. Ik ben er dan ook overtuigd dat microdosen kan helpen bij het aanpakken van (transgenerationeel) trauma en copingsmechanismen. Ook ervaar ik dat ik wat zachter geworden ben, wat minder in mijn  masculiene energie zit. Dat heeft er misschien mee te maken dat ik me nu beter kan overgeven aan het moment.

Ik ben niet de enige die aangeeft dat microdosen hen helpt een betere ouder te zijn. Veel ouders rapporteren meer flow in hun gezinsleven. Ze voelen zich kalmer en gaan meer op in hun kinderen.


Leven na de kuur

Na twee maanden microdosen in combi met CBD en cannabis kan ik wel concluderen dat het voor mij veel gedaan heeft, vooral op emotioneel gebied. En ik denk dat daar ook de grootste blokkades zaten. Er is nog veel werk te doen, dus ik ga zeker door met de truffels. Is mijn chronische stress weg? Nee: maar ik heb er wel een veilige, natuurlijke tool bij, die het dagelijks leven verlicht en op lange termijn lowkey zijn werk doet. Ik wil ook nog benadrukken dat iedereen anders reageert op substanties en mijn ervaring niet vanzelfsprekend is. Voel je er minder van, probeer dan niet te oordelen en vertrouw erop dat de psilocibine op neurologisch, emotioneel en lichamelijk niveau wel degelijk processen in gang zet.

Ben je benieuwd wat microdosen voor jou kan doen? Geef je (net als ik) borstvoeding of heb je andere vragen over moederschap en microdosen? Lees je in:

Microdosing Mushrooms: Dose, Benefits, Side Effects 

How microdosing psychedelics mushrooms ca help reduce PMS symptoms

Moms microdosing magic mushrooms psilocybin say makes them better parents

Thousands of moms are microdosing to ease the stress of parenting

A single dose of psilocybin has a lasting therapeutic effect on migraine effect 

Heb je last van PMS of menstruatiepijn? Eva van Return to the Sun deed ook een kuur met microdosen en Heal Mary 10% CBD Drops, en had voor het eerst in haar leven geen pijnlijke krampen! CBD is enorm ontstekingsremmend. In combi met de werking van truffels kan dit zomaar voor de verlichting zorgen die je nodig hebt. Lees hier over haar ervaring.

Psychedelics are having a moment and women could be the ones to benefit

Ervaringen microdoseren van truffels en pms 

Over Return to The Sun
Eva, de oprichtster van Return to the Sun, voelde door haar eigen jarenlange ervaring met microdosing de roep om meer mensen in contact te brengen met dit mooie hulpmiddel uit de natuur. Haar missie is om microdosing met truffels te normaliseren en het toegankelijk te maken voor alle mensen, zodat iedereen de helende eigenschappen mag ontvangen van dit bijzondere medicijn. Ook verkoopt ze in haar shop krachtige en pure superfoods en wil Return to the Sun op deze manier bijdragen aan het ondersteunen van een gezonde mindset en levensstijl, zodat die innerlijke zon kan gaan stralen.

www.returntothesun.nl