Cannabis wordt al duizenden jaren gebruikt om pijn te verlichten en allerlei kwaaltjes te verzachten. Dit zijn 7 manieren waarop onze voorouders het kruid toepasten om de gezondheid van vrouwen te verbeteren.
Juist gezond voor vrouwen
Cannabis heeft veel gezondheidsvoordelen, of je nou een man of een vrouw bent. Toch blijkt het kruid juist voor vrouwen al eeuwen een effectief medicijn. Niet alleen omdat vrouwen heel andere kwaaltjes hebben, maar ook omdat vrouwen vatbaarder voor hoofdpijn, depressie, chronische vermoeidheid en eetstoornissen zijn dan mannen.
Vrouwelijke biochemie
Bedenk daarnaast ook dat onze unieke biochemie meeneemt dat vrouwen heel anders op cannabis reageren dan mannen. Zo blijkt dat de interactie tussen THC en oestrogeen een verhoogd niveau van pijnverlichting veroorzaakt. Als pijnstiller doet cannabis dus meer voor gyals dan voor guys. Ook blijkt uit onderzoek dat mannen meer kans hebben om door wiet in een psychose te raken dan vrouwen.
Niet high van medicijnen
Het is belangrijk om te vermelden dat de cannabismedicijnen hieronder verschillen met de wiet die je vandaag de dag in de coffeeshop haalt. Dat spul bevat uiteraard THC, de psychoactieve stof die vrijkomt door het te roken of te vapen.
Voor eetbare en andere oraal in te nemen wietproducten is een proces genaamd decarboxylering nodig (roken is een natuurlijke manier van decarboxyleren). Zonder dit proces is THC gewoon nog THC-A en kun je geen sterke tincturen, oliën of edibles maken. Het is aannemelijk dat cannabis veelal in lage THC-doseringen werd toegepast in de oudheid.
Daarom, van onze voorouders voor jou: 7 vergeten toepassingen van cannabis voor de gezondheid van de vrouw.
1. Ongesteldheidskrampen
In de 19e eeuw schreven artsen een indica-tinctuur voor bij hevige en langdurige menstruatie. Een van de gebruikers was de Britse Koningin Victoria. Haar arts schreef: “When pure and administered carefully, it’s one of the most valuable medicines we posses.” Ook in China werd de plant gebruikt om menstruatieklachten te verlichten.
2. Zwangerschapskwaaltjes en bevallingspijn
Als je vandaag de dag tegen je verloskundige zegt dat je wiet consumeert, roep je hoogstwaarschijnlijk de kinderbescherming op je af. Vroeger was het een ander verhaal.
Zo aten vrouwen in het neolithisch tijdperk al cannabisbloemen om pijn tijdens de zwangerschap te verlichten. Onderzoekers Drs. Melanie Dreher en Drs. Ethan Russo stellen dat cannabis o.a. in Amerika, Afrika, Azië en Arabische naties een geliefde hulplijn tijdens de zwangerschap en bevalling was.
Het medicijn werd op verschillende manieren toegediend: in thee, voeding en crèmes bijvoorbeeld, en werd gebruikt om misselijkheid en pijn tegen te gaan.
3. Hoofdpijn
Elke dag hebben zo’n 70.000 mensen in Nederland last van migraine. Vrouwen zijn twee tot drie keer zo vatbaar voor een aanval als mannen, omdat de oorzaak -hormoonschommelingen- nauwelijks voorkomt bij mannen. Ook duurt de migraine bij vrouwen langer, en is-ie moeilijker te behandelen.
Volgens neuroloog en medisch onderzoeker Dr. Ethan Russo is cannabis eeuwenlang gebruikt om migraine te behandelen. “It was highly esteemed as a headache remedy by the most prominent physicians of the age between 1874 and 1942, remaining part of the Western pharmacopoeia for this indication even into the mid-twentieth century.”
4. Depressie
Vrouwen hebben twee keer zo veel kans op een depressie dan mannen. Dat komt door een biologische, hormonale, psychologische en andere factoren.
Kleitabletten van wel 1000 jaar oud, uit het antieke Mesopotamië, beschrijven het gebruik van azullu (cannabis) als wapen tegen depressie en ingrediënt in verschillende medische recepten.
5. Chronische vermoeidheid
Van alle chronisch vermoeiden in het land zijn de meesten vrouw, en van alle werkenden zijn jonge vrouwen (25 tot 35) het meest opgebrand.
Wiet wordt al eeuwen gebruikt om een goede nachtrust te bevorderen in Europa, de Indiase Himalaya en stammen overal ter wereld.
”in Tashkent namen vrouwen een mix van lamsvet en hasj om tijdens de huwelijksnacht in de mood te komen en de pijn van de ontmaagding te verlichten.”
6. Eetlust
Niet alleen jonge vrouwen hebben er last van; maar ook ruim 1 op de 30 vrouwen boven de veertig heeft een eetstoornis. Los daarvan struggelen we bijna allemaal met ons dieet en ontbreekt het miljoenen aan een gezond zelfbeeld als het op hun gewicht of figuur aankomt. Wie graag wil aankomen weet dat een jointje roken de eetlust opwekt én dat je lievelingssnack ineens nóg lekkerder smaakt (eerst smoken, dan eten!). Dat blijkt ook uit onderzoek; iets dat godinnen duizenden jaren geleden ook al door hadden.
7. Huwelijksnacht
Deze is bizar, maar echt waar. Clarke achterhaalde het volgende: in Tashkent, een stad in het huidige Oezbekistan, namen vrouwen een mix van lamsvet en hasj om tijdens de huwelijksnacht in de mood te komen en de pijn van de ontmaagding te verlichten. Ook popualir was Guckan; kleine gedroogde balletjes, gemaakt van gekookte cannabis, suiker, saffraan en eiwit. Deze dienden ook als pijnstiller bij hoofdpijn of als sandwichspread (ja, echt).